2019. február 10., vasárnap

Zenélő Mikulás kisvonattal




Egy újabb, igen kedves, karácsonyi asztali dísznek, de gyerekjátéknak is használható darab került hozzám javításra.
Az ajándékok között ülő Mikulás körül egy kis vonat jár körbe-körbe, a Mikulás kezében pedig egy játékmackó látható, ami forog.
A szerkezet nagyon lassan, akadozva járt, zenélt, a kis vonat pedig alig-alig mozdult.
Szétszedve a darabot, kitűnt, hogy igen leleményes, de egyszerű a mozgó alkatrészek szerkezete: egy fogaskerék áttételen keresztül egy belső fogazással ellátott tárcsa mozgatja magát a vonatot, a kis macit pedig egy egyszerű fogaskerék.



A hibát több gond is okozta: először is igen szennyezett volt a szerkezet, tűlevelek akadályozták a vonat mozgását.Ennél azonban nagyobb bajt jelentett, hogy bizony a műanyag alkatrészek elkoptak, a fogaskerekek, a távtartók is igen voltak használódva. Maga a zeneszerkezet is igencsak gyengécske a teljes működéshez (zenélés+a forgó alkatrészek mozgatása).
A tisztítást követően meg kellett oldani, hogy a kopott alkatrészek a forgó mozgást, a kis vonat járását ne akadályozzák, ehhez egyenletessé kellett tenni a futását. A zeneszerkezet is felújításra került, ami a már többször is említett problémával járt: az ilyen, olcsónak mondható zeneszerkezetek nem szedhetők széjjel könnyen roncsolás nélkül, így nagyon oda kellett figyelni, mit és hogyan csinálok.
De a javítás sikerült, a szerkezet (bár az eredetihez képest valószínűleg lassabban), de zenél, a kis vonat körbejár és a medve is forog.



Az elkészült kis darab itt tekinthető meg működés közben:

https://www.youtube.com/watch?v=Wbh-SmL_8PM

Ha valami jobban érdekel vagy segítségre van szükséged:
http://zeneautomata.uw.hu
http://verklis.uw.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése