2018. december 24., hétfő

Hatalmas cigarettakínáló javítása

Igen legkedveltebb zeneautomata-típus az a cigarettakínáló, mely egy hat oldalú hasábot mintáz, és amely úgy működik, hogy miközben a zene szól, a hasáb oldalain egy-egy ajtócska kinyílik, majd becsukódik. Szinte minden zeneautomatát gyártó cég készített ilyen, legismertebbek a Griesbaum-féle kínálók voltak. Az első darabok még az 1900-as években készültek, de egészen az 1950-es, 60-as évekig kedveltek voltak. A régi darabok nemesfából készültek, japán lakkal festett képekkel díszítve.

Az eredeti, francia, svájci kínálókat a tetejükön elhelyezett gombbal lehet indítani. Ekkor a kellemes keringő dallamára az oldalt lévő hat darab ajtó egyszerre kinyílik és több mint 180 fokot elfordulva a szomszédos nyílásra záródik. Az ajtók oldalán találhatók a cigaretta vagy a szivar tartására szolgáló kis zseb. Az ajtók egy másodpercre megállnak, majd az ellenkező irányba forogva visszazáródnak, és a szerkezet leáll.



A látványos mozgást a rugós vezérlőszerkezet végére szerelt kettősen hajlított kar irányítja. A kar egy teljes fordulatot megtéve a doboz felső részének aljába szerelt nagy méretű fogastárcsát mozdítja el, először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba. A fogastárcsához csatlakozik a hat darab kisebb fogaskerék, mely közvetlenül az ajtók forgótengelyével van kapcsolatban.
A szerkezet egy fordulat utáni megállását a meghajtószerkezetre szerelt megállítókar és a tűshenger fogaskerekében kialakított lyuk vezérli: egy fordulat után a rugós megállítókar beesik a lyukba, lefékezve így a forgást.




Egy ilyen svájci gyártású szerkezetet már javítottam évekkel ezelőtt, de az itt bemutatott szerkezet kicsit más.
Először is jóval nagyobb és a súlya legalább 3 kiló. A szerkezete nem mozog olyan finoman, mint a svájcié - sőt, kifejezetten darabos. A benne található műanyag alkatrészek alapján valamilyen távol-keleti, vagy még inkább szovjet másolatnak tűnik a darab. De különleges, mert egyrészt hatalmas nagy, másrészt mert Magyarországon igen kevés hozzá hasonló van, gyanítom, hogy ekkora méretű csak ez az egy.


A javítandó szerkezet akadozott, a hangzófésűk töröttek. Ki kellett cserélni egy fogaskereket is, mert elkoptak a fogai. A rugós szerkezet javítás és tisztítás után jól működik, de kissé alul van méretezve, ezért olyan darabos a mozgása, az ajtók nyitása, elfordulása. Viszont szép anyagból készült, igazán mutatós dísz.






A cigarettakínáló itt tekinthető meg működés közben:
https://www.youtube.com/watch?v=9ZNqj3zSJlI
Ha valami jobban érdekel, vagy segítségre van szükséged:
http://zeneautomata.uw.hu
http://verklis.uw.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése