2018. december 26., szerda

Verkli egy számítógépekről szóló kiállításon

Nagy Károly gyűjtő és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2018 szeptemberében kiállítást rendezett az Újpesti Ifjúsági Házban „Mentsük, ami menthető” címmel.

Nagy Károly már hosszú évek óta gyűjti a számítógépek történetével kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat, és igyekszik bemutatni azokat a nagyközönségnek és a téma iránt érdeklődőknek. Ez az idei kiállítás immár a harmadik volt a sorban.

Idén a látogatók azokkal az eszközökkel ismerkedhettek meg, amelyek az emberiség történetében az adatok tárolására, őrzésére, mentésére szolgáltak és szolgálnak. A történet a barlangrajzokkal kezdődött, a kéziratos kódexekkel, a hanglemezekkel, a celluloid szalagra készült filmekkel vezetett az első számítógépek hatalmas adattároló eszközein át a mai chipekig, zsebben hordozható adattárolókig.

A kiállításon helyet kapott az a verklis (sípláda) is, amely ugyanolyan lyukszalaggal működik, mint a korai számítógépek. A verkli mellett bemutatásra került egy kis zenegép is, valamint a zenegépekről, kintornákról magyar nyelven megjelent szakirodalom is. A megnyitón résztvevők megtekinthették a szerkezetet működés közben is.

A kiállítás két hétig volt nyitva és nagy sikere volt mind a látogatók, mind a szakemberek körében.

Képek a kiállításról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése